Charlotte與團隊已為900多個香港家庭進行諮詢,每位寶寶都是獨一無二,面對的挑戰也不同。與其讓睡眠問題反反覆覆,爸媽左試右試,不如相信專業人士,幫助腦部發展更佳,全日情緒更穩定!

寶寶的睡眠問題可能到3-4歲才會逐漸消失,反而有研究指年幼時睡不好的寶寶,5歲後較多行為和情緒問題。

相信爸爸媽媽都十分渴望能早日改善寶寶睡眠問題! Charlotte希望陪伴爸爸媽媽,越早行動,越易改善!

不過,為何要選擇Baby Sleep Well 當你的嬰幼兒睡眠顧問?

曾協助不同專業人士(如兒科醫生爸爸、兒科病房護士媽媽、大學教授媽媽等)的寶寶解決睡眠問題,亦有處理各種奇難雜症的經驗(沒有嬰兒床、早產寶寶、心臟病寶寶等),不怕接受挑戰,為爸爸媽媽提供全面的支援

家長可以每天給我們看寶寶入睡的情況,Charlotte憑寶寶的哭聲、神情、情緒、行為上更了解寶寶,提供更精準的建議。有些媽媽更會給我們看餵食、玩玩具的情況,Charlotte亦可以在飲食上及玩什麼玩具上提供建議!

 

供針對性建議,同步有團隊支援,全程陪伴爸爸媽媽,讓爸爸媽媽更有信心及決心解決寶寶的睡眠問題

參加課程後,家長會於24小時內收到影片課程登入資料,可即時預約Charlotte的45分鐘zoom/ 電話分析,同步爸媽可先觀看影片課程,到會議時爸媽便能更易問問題。會議後,隨即開始3星期跟進期,盡快協助爸爸媽媽改善寶寶睡眠問題。

~ 回覆時間快,每日最少回覆1-2次

~ 能適時回顧前一晚的睡眠情況並作出建議,日間有足夠時間解答爸爸媽媽的問題

~ 如當日時間表混亂,睡眠顧問亦能於就寢前作出建議,盡量減低對晚間睡眠的影響,讓爸爸媽媽安心,同時學習如何處理突發情況

要改善寶寶習慣,我們採取「分階段進行」的做法,讓爸媽有定心理準備,循序漸進向目標進發。頭1星期調節時間表,再用2星期減少大人或物件的安撫或改善其他相關問題,跟進期時間充足。

請先參加45分鐘電話諮詢,讓Charlotte分析問題及作初步建議,如有需要,才參加1對1寶寶睡眠改善計劃。

我真係好多謝Charlotte同Fun哩三個星期既幫助,令我可以過番正常人既生活。回想起未識baby sleep well之前,BB晚晚都一個鐘起一次身,要埋身先肯瞓番. 咁樣維持咗六個月 。問過無數個身邊既朋友,入咗幾個 facebook sleep training group,IG follow 咗幾個外國既睡眠顧問, 日日上網睇唔同 sleep training 既方法同資料。試過所有人都recommended既CIO,BB最後喊到攰瞓著。但係幾日後都係頂唔順佢晚晚都喊咁耐同咁慘。本新有諗過揾本地既睡眠顧問,但係我最後都決定揾Charlotte. 因為我覺得人在外,我最需要就係一個同我同聲同氣既人。I am so glad that I made this choice. 加上Charlotte哩三個星期既跟進服務真係好好,雖然我地有12個鐘既時差,但係Charlotte都唔怕妟,成日好夜都仲會覆我,好有耐心咁跟進我個case. 日日都會同我check in. 起初跟過時間表係真係有壓力,因為咁忙仲要記低咁多嘢。但開始咗幾日BB由以前從來都唔擺得低,依靠奶咀,奶睡,搖抱拍,講得出既方法都做齊到而家三個星期過咗,BB夜晚已經可以自行入睡,唔再需要外在既方法去幫佢入睡, 半夜醒咗都識自己瞓番. 我真係唔知點多謝Charlotte. 佢真係好有心想去幫助我解決BB睡眠既問題。Thank your so much to Charlotte and baby sleep well again.

Charlie Chan

With the professional advice and practical tips from Charlotte and her team, I was able to help my 8-month-old son learn to fall asleep on his own. We were considering the dreadful cry-it-out method and tried it for two nights, both resulting in baby Sebastian vomitting. It was a nightmare! Charlotte helped us adjust his daily schedule and feeding routine so when it's time to sleep, he is tired enough to fall asleep quickly with little calming but not overtired. Step by step, we helped baby Sebastian sleep better and longer through his daytime naps and nighttime sleep. Highly recommend the service of Baby Sleep Well to parents seeking support to help their little ones sleep better!

Wei-Ying Lin

小朋友6個月sleep regression後晚晚醒3-4次,又好易扎醒,爸爸同我都冇晚瞓得好,頂唔住搵咗Charlotte幫手。最初改完時間表同睡前規律都唔掂🥺好絕望諗住放棄。好多謝Charlotte嘅堅持同鼓勵,過左原本個跟進期都幫我哋手,最後都搞得掂🥹🥹🥹 好多謝Charlotte教到bb自己入睡🙏🏼爸爸同我終於有覺好瞓😁

Selina Cheung

小朋友係2歲既時候 我地搬左新屋 小朋友有自己既睡房同床 當事我地第一日搬入去住 就俾bb自己試下自己訓 大人係側邊陪伴 但結果小朋友每晚起4-5次身 同每晚都好夜訓 呢個狀態維持左2個月 直至遇上baby sleep well先發現原來有好多原因令小朋友訓唔好 原來over tired 會出現抗奮 好多資訊都係從baby sleep well學到 當同Charlotte 傾完電話 嘗試用佢教既方法 小朋友起身次數減少 之後仲可以訓天光 (係大人床) 然後 上2個月 baby sleep well 有繼續跟進小朋友睡眠問題 (真係好好) 我回覆佢地小朋友已經可以一覺訓天光 但係係大人床 好想佢可以自己訓兒童床 Charlotte 就教我不停講睡前小書 結果係上個月 小朋友願意自己訓兒童床 仲一覺訓天光 好多謝Charlotte同佢地團隊

Emily Pang

小朋友由細到大都要攬住訓,一離開佢身邊佢就會醒,一晚訓教醒4-5次。每次由入房到入睡至少一個鐘,仲要不停爆喊。我都不停質疑自己係未做得唔好。所以係小朋友18個月大我就搵左Charlotte幫我。 一開始Charlotte 了解左小朋友既情況,同我分析左問題,教我調整時間表。 第一個星期己經見到小朋友係日頭情緒比之前穩定左,食野胃口都好左。已經好感動 之後keep住再調整,發現小朋友半夜醒左竟然會自己嘗試訓返,唔會係到不停喊。需要未成功,定見到有呢個改變,心情都好激動。因為小朋友真係一個非常非常依賴人地幫佢入睡。 我好中意Charlotte既態度同專業,由佢一開始同我傾小朋友既狀況,佢已經同我分析好小朋友既進度可以去到邊,亦有問我期望小朋友進度可以去到邊。因為始終每個小朋友都係獨一無二,唔能夠100%保證都啲乜野。但Charlotte 會比好多除左訓教以外既意見我去幫我解決唔同問題,例如日頭可以同小朋友玩啲咩。 另外更意外既係Charlotte會係weekend 覆我,本身都冇打算佢會覆我,因為佢都有小朋友需要照顧所以一早已經話左係weekday 跟進。 所以好推薦遇到睡眠問題既媽媽唔好怪自己亦唔好怪小朋友,搵下專家幫手。你會發現小朋友原來可以訓得好,食得好,心情好

Viann Yeung

Ashriel 由出世到4個月 一直有睡眠的困擾 日間小睡每次放床都大喊 最多訓到10分鐘 半夜經常喊醒 所以一直都是由大人抱睡 原本以為小朋友長大 問題自然會解決 而且覺得初生需要大人抱/安撫/睡眠不穩定等等都是正常 可是一直未見好轉 甚至連作息及每日既時間表都非常混亂 影響埋胃口 導致經常扭計 偶然下發現了Babysleepwell 當時即使是星期日 Charlotte 見到我的求助 竟然馬上回覆 即時跟進 經過三星期的跟進 Ashriel 有固定的作息 放床不會中喊 可以冷靜入睡 半夜只需要飲一次夜奶 唔需要再不停無間斷起身安撫 情況比以前改善左好多 呢段時間 十分感謝Charlotte 專業的意見及鼓勵 無論係影片或每日的跟進都好實用 不會公式化解答問題 而係根據Ashriel同我的需要提出意見 Charlotte冷靜處理問題的態度都係我作為新手媽媽十分需要學習的 衷心感謝Charlotte 的幫助 🙏🏻

Roselyn Cheng

自從參加左嬰兒睡眠計劃,除左自己同家人多左時間休息,最重要係仔仔瞓覺時,經常紥醒扭抱既問題改善左好多,同時亦都無再成日甘炆憎,開心精神左,做返個開心bb,參加完覺得係值得既!

Sharon SK

囝囝14m 既時候,無論nap同夜晚都係要抱住拍住訓,個幾鐘就醒一醒,醒完就企起身喊,要抱起拍住訓先返。當時睇左免費工作坊,調整左囝囝既作息時間表,大約一星期,就可以在BB床上自行入睡了,雖然仲係要大人陪住,但已經好滿足。見好多媽媽都面對相似問題,又下唔到決心比錢試,都可以聽下免費工作坊嘗試下💪💪💪

Mango Lau

常見問題